DJEČJI VRTIĆ BAJKA OSVOJIO NAGRADU ZA NAJLJEPŠI VRTIĆ U HRVATSKOJ

Petak, 28. 12. 2018.

Na HRT-u su, 23.11.2018 godine, dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi, Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Pokroviteljica ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada je  bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

U konkurenciji od više od 100 prijavljenih odgojno obrazovnih ustanova dječji vrtić Bajka osvojio je titulu najljepšeg vrtića u Hrvatskoj te tako pobijedio u kategoriji vrtića.

Dječji vrtić Bajka ima ukupnu vanjsku (dvorišnu) površinu od 5800 m². Cijela površina pokrivena je prirodnom travom koja se redovito održava. Na travnatoj površini posađeno je i redovito održavano ukrasno drveće poput čempresa i borova.  Sezonsko cvijeće poput karanfila, dalija, gladiola, irisa, surfinija, pelargonija , maćuhica i trajno cvijeće poput ruža, perunika, georgina, ljiljana, posađeno je u cvjetnjacima i u sklopu eko vrta. U dvorištu vrtića nalazi se i senzorni kutak gdje se uzgaja ljekovito i začinsko bilje kao što je smilje, ružmarin,lavanda,peršin,celer,kadulja,kopar i bosiljak. U voćnjaku i povrtnjaku uzgaja se ekološko voće i povrće autohtonih vrsta: jabuke, šljive, kruške, marelice, breskve, orah, trešnja, višnja, luk, salata,poriluk,cikla,jagode, mrkve, rajčice, paprike, krastavci, tikvice. Osim navedenog, u dječjem vrtiću Bajka nalazi se i malinjak, posađena je aronija te vinova loza. Dječji vrtić Bajka ujedno kao pravi eko vrtić koristi obnovljive izvore energije (solarne kolektore) te sustav navodnjavanja je također ekološki.

Titula je opravdana pred višečlanom komisijom te neprestanim ulaganjem u estetsko i funkcionalno okruženje dječjeg vrtića.

Evarazdin – objava + galerija

Aktualno.hr – objava + galerija

Prijem u Gradskoj vijećnici – galerija

Varaždinske vijesti – objava + galerija

HRT