Edukativni projekt “Veliki lov na biljke” u Bajci

Srijeda, 18. 01. 2017.

Ove pedagoške godine u vrtiću Bajka započet je „Veliki lov na biljke“ (The Great Plant Hunt) edukativni projekt Ekovrtića/škola i Toyote. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Ekoškole u zemljama sudionicama.

Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama. Veliki lov na biljke namijenjen je djeci u dobi od 5 do 7 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje (FEE), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew.

Realizacija projekta započela je edukacijom naših koordinatorica koje će voditi i usmjeravati tijek projekta te osmišljavati odgojno obrazovne aktivnosti za djecu. Tijekom studenog i prosinca djeca starijih i predškolskih skupina uključila su se u početne aktivnosti – oformile su se dvije skupine Darwinovih promatrača (djeca od 5. do 6. god.)  i pronalazača (djeca od 6. do 7. god) u čast znanstvenika i prirodoslovca Charlesa Darwina koje su izradile kartu staništa biljaka, životinjica i kukaca u dvorištu vrtića. Kvizom o biološkoj raznolikosti provjerili smo razinu znanja djece o toj temi. Mališane smo uključili u istraživanje enciklopedija, pisane građe i gledanje dokumentarnih filmova koji su im pomogli u razumijevanju ove složene ali važne teme koja predstavlja vezu između svih organizama na planeti, spajanje ekosustava u kojem sve vrste imaju svoju ulogu.

Projekt možete pratiti putem web stranica:

The great plant hunt

The great plant hunt Croatia

Veliki lov na biljke