MI JEDEMO ODGOVORNO – međunarodni projekt u vrtiću

Srijeda, 09. 03. 2016.

Vrtić je pored utjecaja obitelji,  jedan od najvažnijih čimbenika koji oblikuju stavove i ponašanja koja utječu na zdravlje djeteta. Tijekom ranog razvoja djeca stječu znanja i vještine o tome kako voditi zdrav život a dobro zdravlje je temelj dobrog života. Način prehrane i odgovornost prema hrani usvojeni u djetinjstvu imaju dugotrajan utjecaj na zdravlje.

Odluke o hrani koje donosimo, osim što djeluju na nas same, djeluju i na okoliš, prirodu, na našu Planetu: način uzgoja hrane ugrožava biološku raznolikost i uzrukuje eroziju tla, hrana se prevozi na velike udaljenosti,čime se povećava količina emisije ugljikova dioksida, što posljedično dovodi do klimatskih promjena, pesticidi i genetski modificirana hrana imaju negativan utjecaj na naš organizam…

Kako dječji vrtić Bajka već duži niz godina nudi svojim malim korisnicima zdravu prehranu i traži načine da prehrana za djecu bude što prirodnija (pa smo tako i ponosni vlasnici eko vrta i voćnjaka iz kojih tijekom cijele godine dobivamo eko namirnice) logičan nastavak širenja svijesti o zdravim navikama i održivom razvoju bilo je prihvaćanje sudjelovanja u međunarodnom projektu kojeg podupire Europska komisija – „ Eat Responsibly“ tj. “Jedi odgovorno”.

Znamo koja je hrana zdrava, no jedemo li odgovorno? Na ovo pitanje će tijekom cijele pedagoške 2015/16 godine odgojitelji i mališani tražiti odgovore i rješenja problema odgovorne i zdrave prehrane. Razmišljat ćemo kako hrana dospijeva na naš tanjur (tko je proizvodi i kako je proizvedena) te koji utjecaj ona ima na nas i naš svijet (na vodu, tlo, ekosustav, korištenje energije, bioraznolikost, klimatske promjene, smanjenje siromaštva, fair trade, koliko otpada proizvodimo i kako ga smanjiti) .

Projekt „Jedi odgovorno“ financiran je od strane Europske komisije kao globalni akcijski orijentiran odgojno obrazovni program, u sklopu Europske godine za razvoj (2015). U projektu sudjeluje 9 zemalja (Češka, Poljska, Slovačka. Rumunjska, Bugarska, Malta, Latvija, Slovenija, Hrvatska) i 20 eko škola/ vrtića iz Hrvatske od kojih je dječji vrtić Bajka jedini vrtić iz Varaždina uključen u projekt. Sve aktivnosti vezane uz projekt možete pratiti na facebook stranici Udruge lijepa naša  Mi jedemo odgovorno.