MI JEDEMO ODGOVORNO – ŠTO UMJESTO (grickalica,slatkiša…) ?

Petak, 11. 03. 2016.

Poduzimajući mali korak naprijed prema odgovornijoj prehrani ne znači da se moramo odreći stvari koje volimo. Pitali smo djecu i njihove roditelje da li možemo zamijeniti grickalice i slatkiše boljim, zdravijim alternativama ? Djeca su predložila svoje recepte a neke od njih smo u vrtiću i pripremili uz pomoć naših mališana. Prilikom odabira namirnica djeca su pazila da koristimo sezonske i lokalne namirnice jer nam konzumacija sezonske hrane jamči da konzumiramo svježu hranu bogatu hranjivim tvarima a konzumacija lokalne hrane je također garancija da ona nije proputovala velike udaljenosti kako bi došla do naših trpeza, i da stoga nije prouzročila nepotrebne emisije ugljičnog dioksida. Čuvamo prirodu i grickamo zdravo.

Umjesto „ čipi čipsa“ djeca su predložila čips od jabuke i kelja.

RECEPT “ČIPS OD JABUKE” :

  • Jabukama odstranite srce, a zatim ih mandolinom izrežite na tanke ploške (debljine 3-4 mm). U zdjelici pomiješajte malo šećera i cimeta (za dvije jabuke treba vam otprilike 50 g šećera i žličica cimeta) pa svaku plošku uvaljajte u šećer. Šećer će izvući vlagu iz jabuka pa ih malo posušite papirnatim ručnikom, a zatim pecite 1h na 90°C pa ih prevrnite i pecite još 1h. U vrtiću čips radimo bez šećera ….

RECEPT “ČIPS OD KELJA”:

  • odstranite kelju stabljike, operite ga i posušite papirnatim ručnikom. Kao da začinjate salatu, polijte ga maslinovim uljem i octom u omjeru 2:1, posolite, a zatim rasporedite na pleh u jednom sloju. Pecite na 180°C 6 minuta, okrenite čips na drugu stranu i pecite još 6 minuta

Umjesto bombona mališani su izabrali kompot od jabuka. Kompot od jabuka dio je vrtićkih jelovnika.

kompot

Umjesto kremastih kolača bolja je štrudla od jabuke. Mališani su svoj recept štrudle od jabuka proslijedili tetama kuharicama koje im sada pripremaju njihov zdravi kolač.

Kada u vrtiću imamo „višak“ jabuka koje želimo očuvati od propadanja napravimo 300 l prirodnog soka od jabuka i 350 l domaćeg jabučnog octa. Sok od jabuke i voda, glavna su i jedina pića u vrtiću. Pratimo trendove i blendamo zdravi smoothie. Smoothie za vrtićku voćnu užinu, zvuči jako dobro !!!

Možemo li poboljšati kruh koji jedemo da bude zdraviji? Možemo ga probati pripremiti sami i izbaciti aditive i provjeriti odakle nam brašno dolazi ( uvozno protiv lokalnog ).

 

Radimo zdrave povrtne i voćne salate. Vrtićki snack – orašasti plodovi za mozak, voćni ražnjići za koncentraciju.

Sasvim drugačija proslava rođendana. Radimo sami voćne rođendanske torte.

Djeca nam poručuju: Svi imamo pravo,živjeti i  jesti zdravo!