TJELESNE AKTIVNOSTI,KRETANJE I OSTALE ZDRAVE STVARI…

Utorak, 29. 11. 2016.

Predškolsko doba je bitan period u kojem se izgrađuje ljubav prema kretanju i sportu, a stvaraju se i zdrave prehrambene navike. Pravilnim i redovitim kretanjem, vježbanjem i boravku na zraku u dječjem vrtiću Bajka omogućujemo mališanima normalan motorički razvoj koji utječe i na ostale segmente razvoja poput kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja djeteta te preveniramo različite kronične bolesti, a osobito pretilost.  Navike zdravog aktivnog života u budućnosti, stvaraju se u najranijoj dobi. Djeca koja su aktivna kroz djetinjstvo, nastavljaju aktivnost i u odrasloj dobi, lakše obavljaju svakodnevne životne poslove, motorički su kompetentniji, a mogu se i aktualizirati kroz sport. 

Tijekom rujna, listopada i studenog u vrtiću smo se upoznavali sa različitim sportovima (odbojka, košarka, tenis, rukomet, plivanje, nogomet).

Obilježili smo važne sportske dane poput Hrvatskog olimpijskog dana i naučili o olimpijskim igrama.

 

Prakticirali smo redovite šetnje jer one osim što potiču boravak u prirodi i učenje o njoj, pridonose jačanju kostiju te smanjuju rizik od osteoporoze. Saznali smo da hodanje poboljšava opće tjelesno zdravlje te se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače pumpaju krv kroz tijelo čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu.

Sve naše sportske aktivnosti prate godišnja doba, primjerene su dobi djece i najčešće su popraćene pjesmicama, recitacijama i pričama. Pokret zadovoljavamo boravkom na zraku i raznim rekvizitima i spravama koje imamo na vrtićkom igralištu.

Promišljali smo o sportskoj prehrani, o namirnicama koje pomažu našim mišićima i kostima te smo odlučili organizirati veselu jesensku tržnicu na kojoj smo i degustirali prema navodima naših mališana – “hranu za tijelo i dušu” .