Vježbe fine motorike za šaku i prstiće

Fina motorika uključuje mogućnost finog pokretanja sitnih mišića šake i prstiju s ciljem obavljanja aktivnosti poput hvatanja sitnih predmeta, zakopčavanja gumića, vezanja vezica na cipelama, listanja slikovnice, crtanja, bojanja i pisanja, upotrebe škara, sviranja glazbenih instrumenata i obavljanja ostalih aktivnosti koje zahtijevaju precizne pokrete prstiju. Program poticanja razvoja fine motorike kreiran je kako bi ciljanim, zabavnim i poticajnim aktivnostima djelovali na razvoj navedenih vještina kod djeteta u dobi od 1. do 7. godine života.

Grafomotorne vještine obuhvaćaju kognitivne, perceptivne i motoričke sposobnosti koje omogućuju pisanje.Preduvjet za uspjeh u grafomotornim aktivnostima je razvijena fina motorika ruku. Program poticanja razvoja grafomotorike primjeren je za djecu od 3. do 6. godine života koja nepravilno drže olovku, pokazuju teškoće reproduciranja zadanih oblika ili odbijaju sudjelovati u aktivnostima crtanja i pisanja te također za djecu koja su u programu predškole.

Vježbe fine motorike za šaku i prstiće dio su programa Pametni pokreti i sadrže taktilnu stimulaciju šake i prstića, finger fitness i vježbe za pravilan pinceta hvat olovke.