VOLIMO I POŠTUJEMO RAZLIČITOSTI – TO ZA TOLERANCIJU!

Petak, 28. 12. 2018.

Humanost i tolerancija se ne događaju, već se uče od najranije dobi. Uče se svugdje, a ponajprije u obitelji i ustanovama za odgoj i obrazovanje djece – vrtićima, školama i sl.

U dječjem vrtiću Bajka gajimo izuzetnu osjetljivost prema različitostima te inkluziji djece s posebnim potrebama. Osim inkluzije, trudimo se mališane već od najranije dobi upoznati sa mogućnosti njihovog doprinosa kvalitetnijem životu osobama/djeci s teškoćama i invaliditetom.

Mališani u Bajci poštuju različitosti, trude se aktivno uključiti u prilagođavanje svojih postupaka vršnjacima s posebnim potrebama i znaju da iako smo svi različiti – svi smo isti bez obzira na boju kože, kose, bez obzira da li hodamo ili ne, da li čujemo ili ne, da li pričamo isto ili različito, bez obzira da li mislimo brzo ili sporo … svi imamo pravo na jednake prilike i kvalitetan život.

Projektom ” Živimo različitosti” ostvarujemo dugogodišnju suradnju sa Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar dok je suradnja s Udrugom gluhoslijepih osoba od 2016. godine rezultirala „Malom školom znakovnog jezika za djecu predškolske dobi“. Djeca i odgojitelji kontinuirano uče hrvatski znakovni jezik, druže se s korisnicima Udruge i Centra, sudjeluju u zajedničkim aktivnostima i obilježavanju važnih datuma poput Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, Dana bijelog štapa, Svjetskog dana autizma, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i sl.

Dječji vrtić Bajka aktivno doprinosi i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Zaposlenici u Bajci su također različiti, te neki od njih – osobe s invaliditetom. Ponosni smo da na taj način naša mala vrtićka zajednica ima prilike svakodnevno zaista i “Živjeti različitosti” koje nas oplemenjuju i odgajaju u smjeru  ka odgovornim i socijalno osjetljivim građanima budućnosti.