Zašto djeca lažu?

Petak, 19. 09. 2014.

U odgoju djece roditelji se često nalaze u dilemi – kako procijeniti da li dijete govori istinu ili je ispričana priča plod njegove mašte. Djeca predškolske dobi mogu izmisliti različite priče-ne s namjerom da slažu, već zato što još ne znaju odvojiti stvarnost od fantazije. U većini slučajeva, dijete od 3, 4 ili 5 godina ne može točno razumjeti što je to laž. Njihove pričice su rezultat mašte i nisu zlonamjerne. Kako je iskrenost poželjna karakteristika ličnosti preporuča se o laži s djetetom uvijek porazgovarati i laž nikada ne ignorirati ili podržavati.

Kažnjavanje djeteta za izgovorenu laž uz vikanje i prijetnje djetetu rezultirat će začaranim krugom u kojem dijete nastavlja lagati kako bi izbjeglo sram ili krivnju. Da biste ohrabrili iskrenost recite djetetu: ”Bez obzira što si učinio, neću se naljutiti ako mi kažeš istinu”. Fokusirajte se na ono što želite da vaše dijete nauči – biti iskreno. Pohvalite dijete kada govori istinu. Djeca najčešće lažu kada su kriva i kada su uvjerena da će Vas razočarati ili izazvati ljutnju kod Vas.

Da biste sa sigurnošću utvrdili da dijete ne govori istinu, pažljivo pratite što govori,koliko je njegova priča dosljedna, ima li nelogičnosti,bajkovitih trenutaka,podsjeća li Vas na neku priču koju ste mu čitali ili na crtić koji je gledao te obratite pažnju na izraz njegova lica (da li vas gleda u oči i ima li znakova nervoze). Ukoliko ste primijetili da Vaše dijete učestalo koristi laži kako bi prikrilo ozbiljne prekršaje najvažnije je izgraditi s njim odnos povjerenja. Primjere iskrenog ponašanja ( koje pronađete u knjizi,slikovnici ili primijetite na TV-u) uvijek istaknite pred djetetom.

Roditelji su uzor i model djetetu – ukoliko ste i sami iskreni u odnosu sa djetetom i okolinom i kada dijete shvati da je iskrenost vrijednost koju cijenite i samo će težiti biti iskreno.